Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je Odeljenje poljoprivredne inspekcije, u okviru kontinuirane kontrole proizvođača prehrambenih proizvoda biljnog porekla, sprovelo kontrolu ispravnosti dodataka jelima s povrćem i mlevene začinske paprike, koja je pokazala da su svi uzorci bili ispravni. U saopštenju se navodi da je kontrolisano 17 subjekata i uzeto osam uzoraka, a ispitivani su osnovni parametri bezbednosti kod mlevene začinske paprike (mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala i parametri kvaliteta). Kod dodataka jelima ispitivan je ukupan sadržaj soli kako bi se proverilo da li proizvođači stavljaju so u količinama većim od dozvoljenih u cilju ostvarenja viška dobiti na račun potrošača.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je Odeljenje poljoprivredne inspekcije, u okviru kontinuirane kontrole proizvođača prehrambenih proizvoda biljnog porekla, sprovelo kontrolu ispravnosti dodataka jelima s povrćem i mlevene začinske paprike, koja je pokazala da su svi uzorci bili ispravni.
U saopštenju se navodi da je kontrolisano 17 subjekata i uzeto osam uzoraka, a ispitivani su osnovni parametri bezbednosti kod mlevene začinske paprike (mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala i parametri kvaliteta).
Kod dodataka jelima ispitivan je ukupan sadržaj soli kako bi se proverilo da li proizvođači stavljaju so u količinama većim od dozvoljenih u cilju ostvarenja viška dobiti na račun potrošača.
Analize su obavljene u akreditovanim laboratorijama i svi uzorci bili su ispravni, a proizvodi su bezbedni i odgovaraju propisanom kvalitetu.
Planska kontrola proizvođača sprovedena je na osnovu procene da je potrebno pojačati kontrolu proizvođača posle izraženog interesa javnosti za bezbednost voća i povrća i zbog činjenice da je u 2013. godini ustanovljeno da je jedan uzorak mlevene začinske paprike nebezbedan jer je u njemu utvrđeno prisustvo metalnih opiljaka.
Kontrolisano je 17 subjekata i njih 14 ima uspostavljen funkcionalni sistem bezbednosti hrane po principima HACCP.
Kod tri proizvođača su uočene nepravilnosti – u jednom slučaju sistem bezbednosti hrane po principima HACCP ima nedostataka, u jednom slučaju u postupku su sa uvođenjem sistema, a u jednom nije uspostavljen sistem bezbednosti.
Kod 16 subjekata sledljivost je uspostavljena na propisan način, a u jednom nije i donete su tri upravne mere – rešenja o otklanjanju nepravilnosti, dodaje se u saopštenju.